Help! Adresgegevens online

Stel hier jouw vragen die niet binnen de andere categorieën passen.
Forumregels
Check eerst onze helpsectie (https://www.antagonist.nl/help) voordat je hier een vraag stelt. Voor de meeste vragen hebben we uitgebreide handleidingen met uitleg.
Plaats reactie
waanders
Berichten: 59
Lid geworden op: 19 jul 2011, 05:54

Help! Adresgegevens online

Bericht door waanders » 10 jan 2018, 12:47

Bij het checken via https://www.whois.com/whois/ van een .com-adres dat ik heb geregistreerd viel het mij op dat daar al mijn adresgegevens gewoon online staan, inclusief telefoonnummer :shock:

Klopt dat? Ben ik niet echt blij mee.

(Ik heb net dit must-read boek gelezen: https://kiosk.decorrespondent.nl/produc ... ergen-boek :()
Laatst gewijzigd door waanders op 11 jan 2018, 18:11, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1210
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Help! Adresgegevens online

Bericht door Joris de Leeuw » 10 jan 2018, 14:46

Beste Waanders,

Vervelend om te lezen dat je zo geschrokken bent.

Het klopt inderdaad dat bij bepaalde domeinnamen je gegevens zichtbaar zijn. Dit vanuit regelgeving vanuit het betreffende registry. Dit is dus geen keuze vanuit Antagonist.

Voor .nl-domeinnamen worden domeinnaam bijvoorbeeld beheert vanuit het Nederlandse registry SiDN (https://www.sidn.nl/) en voor .com-domeinnamen de ICANN (https://www.icann.org/).
SIDN heeft gelukkig al enkele maatregelen getroffen om privacy gegevens af te schermen, maar het Amerikaanse ICANN welke het .com domeinnaam beheert hanteert hier andere wet en regelgeving in waar je verplicht aan dient te houden als je een .com domeinnaam registreert.

ICANN is de overkoepelende instantie die domeinen met een internationale extensie beheert. Bij een domeinnaamregistratie is het verplicht contactgegevens van de houder doorgegeven aan de desbetreffende registry (ICANN, SIDN, EURid etc.) De registry gebruikt deze gegevens bijvoorbeeld voor contact bij validatie van registraties, verhuizingen of misbruik van een domeinnaam. De organisatie schrijft dit voor vanuit veiligheidsoverwegingen, omdat het anders te moeilijk zou zijn om te achterhalen van wie een website precies is.

Vanuit ons Nederlanders, Antagonist en vanuit de Europese Unie zijn we daar natuurlijk niet blij mee en is er daarbij al veel kritiek op het beleid van ICANN. We hopen dat ICANN snel ingaat op het dringende verzoek vanuit de Europese Unie welke naar de Amerikaanse organisatie ICANN afgelopen najaar is geschreven:
- https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/s ... _icann.pdf

Je zou zeggen, dan geven wij voor nu toch de gegevens van Antagonist door bij registreren van een domeinnaam, zodat niet jouw gegevens maar die van Antagonist zichtbaar zijn? Dat mag wettelijk gezien niet en hierdoor kan ICANN je domeinnaam opheffen. Tevens zou jij dan niet de eigenaar zijn van je domein, waardoor je geen aanspraak kunt maken op het eigendom.

Wel je voor nu wel kan doen is gebruikmaken van een extra dienst om alsnog je gegevens af te schermen bij het registrar. Deze dienst heet Privacy Protect. Zij fungeren hierbij als een tussenpersoon en zorgen ervoor dat ICANN correct de vereiste gegevens ontvangt, maar voorkomen dat deze openbaar worden gemaakt. Het domein blijft zodoende op jouw naam waardoor jij het eigendom behoudt.

Hoe dit verder in zijn werk gaat hebben we toegelicht op:
https://www.antagonist.nl/help/nl/admin ... acyprotect
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

waanders
Berichten: 59
Lid geworden op: 19 jul 2011, 05:54

Re: Help! Adresgegevens online

Bericht door waanders » 11 jan 2018, 18:21

Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie!

Toch wel geschrokken ja: je adresgegevens en telefoonnummer staan gewoon online voor heel de wereld en alle bots en andere ellende.

Maar goed, er is dus een oplossing (misschien goed om dat gelijk door te geven op het moment dat een domeinnaam wordt aangevraagd), ik ga ernaar kijken. Ik zag overigens dat het bij bijvoorbeeld Byte gratis is, gaat via https://www.rrpproxy.net/Domains/Whois_Privacy_Solution

Gebruikersavatar
Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1210
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Help! Adresgegevens online

Bericht door Joris de Leeuw » 15 jan 2018, 16:07

Dank voor je terugkoppeling!

Dat je bij ons betaalt voor de Privacy Protect service komt omdat dit een extra dienst is welke wordt geleverd door een derden partij. De kosten hiervoor berekenen wij door aan onze klant.
Kijkende daarbij naar de prijs van een domeinnaam bij Byte hebben ze zo te zien standaard deze kosten al er in verrekend.

Vanuit Antagonist vinden wij het op dit moment niet wenselijk om de Privacy Protect standaard te bieden gezien dit zou betekenen dat de prijzen van de domeinnamen voor iedereen hoger zouden worden. Voor nu houden we het dus als optie. Mocht je dus alsnog Privacy Protect inschakelen dan ben je ondanks dat het bij Byte 'gratis' is dus even veel kwijt.

Natuurlijk houden wij daarbij de ontwikkelingen vanuit de Europese Commissie en ICANN in de gaten en hopen wij ook dat er aan de huidige ontstane situatie vanuit beleid van ICANN snel verandert zodat persoonsgegevens standaard door ICANN worden afgeschermd. Dit zodat Privacy Protect services in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn.
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Plaats reactie