SpamAssassin laten leren

Technische problemen? Hier kun jij jouw vragen stellen!
Forumregels
Check eerst onze helpsectie (https://www.antagonist.nl/help) voordat je hier een vraag stelt. Voor de meeste vragen hebben we uitgebreide handleidingen met uitleg.
Plaats reactie
Rob!
Berichten: 6
Lid geworden op: 04 mar 2019, 10:00

SpamAssassin laten leren

Bericht door Rob! » 15 sep 2020, 11:09

Beste Antagonist,

Er zijn momenten waarop er nog veel spam in de inbox terecht komt. Hierbij zijn dit mails met een erg lage drempel waarde, welke door SpamAssassin nu niet worden herkend als spam. Het lijkt een kat-en-muis spel tussen mensen die de spam versturen en de programma's die het proberen tegen te houden.

Is het mogelijk bij Antagonst om SpamAssessin te laten leren van deze mails?
Zo ja, hoe kan ik dat dan doen?

Met vriendelijke groeten,

Rob

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1299
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: SpamAssassin laten leren

Bericht door Joris de Leeuw » 15 sep 2020, 14:39

Beste Rob,

Vervelend om te lezen dat je last hebt van veel ongewenste mail.

SpamAssassin is compleet zelflerende aan de hand van inkomende mail van onze klanten. Je hoeft dus zelf niets SpamAssassin aan te leren, wel zo makkelijk.

De meest voorkomende oorzaken dat veel spam alsnog in de inbox komen bij klanten zijn:
- SpamAssassin staat niet kritisch genoeg ingesteld. Filteren op een score tussen de 4.0 en 5.0 geeft bij meeste klanten het beste resultaat.
- Je website is zelf onbewust verzender van de ongewenste mail bijvoorbeeld via een contactformulier. Daarom gaat SpamAssasin er niet kritisch mee om. Dat is te verhelpen met een reCaptcha zodat de oorzaak wordt ingedamd.

Wel blijft het filteren van spam altijd een kat-en-muis spel zoals je zelf aangeeft. Verzenders van spam proberen steeds iets nieuws. Ze hebben er immers baat bij dat mail waar je niet om vraagt toch in je inbox komt. Daar handelt SpamAssassin automatisch op, maar het kan afhankelijk van de complexiteit van de spam-vorm duurt dit vaak een minimaal een aantal minuten voordat SpamAssassin het kritischer oppakt. Dit is een strijd die altijd door blijft gaan.
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

etienne74
Berichten: 6
Lid geworden op: 22 jul 2015, 11:49

Re: SpamAssassin laten leren

Bericht door etienne74 » 16 mar 2021, 11:31

Beste Joris,

Is het niet mogelijk om Spamassassin te laten leren op basis van emails die je via je mail client (zeg Apple Mail) naar je spam folder verplaatst? Zo ja, hoe lang moet je ze daar laten staan?
Ik zie online wel dat er sa-learn scripts via cronjobs zijn voor Spam en Ham (e.g. Inbox) folders nml.

Ik zie wat meer spam komen de laatste tijd. Mijn filter staat op 5.0, nu zie ik spam mail met een score van 4.0 welke nog wel ondervangen kan worden door het filter te verlagen, maar ook spam met een score van 0.2 en zelfs -0.8.

Groeten,
Etienne

Plaats reactie