Litespeed cache gebruiken?

Technische problemen? Hier kun jij jouw vragen stellen!
Forumregels
Check eerst onze helpsectie (https://www.antagonist.nl/help) voordat je hier een vraag stelt. Voor de meeste vragen hebben we uitgebreide handleidingen met uitleg.
Plaats reactie
Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 08 okt 2020, 11:49

Weet iemand hoe het zit met Litespeed?
Ik zie lsphp voorbij komen, en in phpinfo zie ik ook verwijzingen naar Litespeed.

Betekend dit dat je dan ook gebruik kunt maken van Litespeed caching plugins, voor bijvoorbeeld Wordpress sites?

In mijn geval gaat het om forum software van XenForo. Vanuit Litespeed is daar een speciale addon voor gemaakt die je kunt installeren binnen Xenforo.
https://docs.litespeedtech.com/lscache/lscxf/

Het enige wat daarna nog moet gebeuren is .htaccess aanpassen:

Code: Selecteer alles

# LiteSpeed XenForo cache
<IfModule litespeed>
    CacheLookup public on
    RewriteEngine On
    # cache
    RewriteCond %{HTTP_COOKIE} !(xf_lscxf_logged_in|xf_user|xf_session_admin) [NC]
    RewriteCond %{REQUEST_URI} !/install/ [NC]
    RewriteRule .* - [E=Cache-Control:max-age=360,E="cache-vary:xf_style_id,xf_language_id"]
    # no cache
    RewriteCond %{HTTP_COOKIE} (xf_lscxf_logged_in|xf_user|xf_session_admin) [NC]
    RewriteRule .* - [E=Cache-Control:vary=loggedin,E=Cache-Control:no-cache]
</IfModule>
Maar vraag me af of dit gaat werken? Kun je als klant op deze manier gebruik maken van de litespeed cache?

Abraham54
Berichten: 70
Lid geworden op: 12 aug 2013, 15:33
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Abraham54 » 08 okt 2020, 12:26

je kan LiteSpeed alleen gebruiken als je een eigen VPS met eigen database hebt.
Want in de database moeten er instellingen voor de Litespeed server gezet worden.

Ik heb op mijn forum wel de LiteSpeed add-on geïnstalleerd, dit omdat Vimexx voor de hele server Litespeed gebruikt en ik daardoor geen LSPA fouten meer heb in de logboeken.

Abraham54
Berichten: 70
Lid geworden op: 12 aug 2013, 15:33
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Abraham54 » 08 okt 2020, 12:29

Heb jij wel Redis geactiveerd?

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1319
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Joris de Leeuw » 08 okt 2020, 15:06

Ons platform ondersteunt geen Litespeed voor caching doeleinden. wij bieden het snellere en breder ondersteunde Redis aan. Daar naar kijken zoals Abraham54 aangeeft is dus zeker aan te raden. :)
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 08 okt 2020, 15:41

Jazeker gebruik ik Redis :)

Voor normale caching van objecten gaat dat ook prima.
Probleem is alleen dat guest page caching met Redis op Antagonist niet lekker werkt.
Guest page cache is een extra optie in Xenforo.

Op het moment dat dat aanstaat, en een ingelogde gebruiker logt uit, dan blijf je de ingelogde pagina van de gebruiker zien.
Nu zou je meteen zeggen, dat ligt dan aan Xenforo, dat dacht ik ook, maar ze beweren dat dit aan de server kant ligt, omdat de pagina die je te zien krijgt een status 304 (not modified) heeft:

The software cannot be responsible for a server response triggered with a HTTP code that the software itself never uses in that context; if you're seeing 304 not modified and it is missing the XF cache-hit headers it quite simply is not coming from XF.


Vandaar dat ik naar litespeed ging kijken die ook guest page caching voor Xenforo doet.

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1319
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Joris de Leeuw » 09 okt 2020, 13:00

Dit is niet iets van onze kant. Hoe jouw website reageert en cached heb jij namelijk als klant volledige vrijheid.

Dit gedrag kan er op wijzen dat iets in Xenforo conflicteert of iets in het .htaccess-bestand van je website alsnog wordt meegegeven dat de webbrowser van de bezoeker een situatie uit cache mag oppakken.

Wellicht kan het geen kwaad hier nog met een Xenforo expert naar te kijken zodat je wel goed pagina-caching ism met Redis kan toepassen. Dat maakt je forum namelijk flink sneller. :)
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 10 okt 2020, 11:54

Joris de Leeuw schreef:
09 okt 2020, 13:00
Dit is niet iets van onze kant. Hoe jouw website reageert en cached heb jij namelijk als klant volledige vrijheid.
Dat is dus het probleem. Ik heb hier al naar gekeken met een developer van Xenforo zelf.
Ze zeggen dat de status 304 gegenereerd wordt door de webserver. Die bepaalt om onduidelijke reden dat de pagina uit de browsercache gehaald mag worden. Dit is overigens na een redirect.

Xenforo geeft die status echter helemaal niet mee. De vraag is dus waarom de webserver die status meegeeft.

Abraham54
Berichten: 70
Lid geworden op: 12 aug 2013, 15:33
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Abraham54 » 10 okt 2020, 14:05

Mijn Redis instelling voor XenForo in combinatie met Xon's Redis Cache:

in srt/config.php onderstaande toevoegen:

Code: Selecteer alles

$config['cache']['enabled'] = true;
$config['cache']['provider'] = 'SV\RedisCache\Redis';
$config['cache']['config']  = array(
        'server' => '/tmp/redis.sock',
        'compress_data' => 1,
        'compression_lib' => null,
        'serializer' => 'igbinary',
    );
Wel dient de Xon's Redis Cache dan al geïnstalleerd te zijn, anders loop je kans dat er een servererror ontstaat.

https://xenforo.com/community/resources ... -xon.5562/

Ik weet uit ervaring, dat je met bovenstaande dezelfde Redis ervaring opdoet als ik bij Vimexx, waar de Redis Configurate anders werkt dan hier.

Dus: kom ik volgend jaar terug, weet ik dat Redis net zo goed functioneert.

Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 11 okt 2020, 10:15

Maar jij hebt dus GEEN guest page caching ingesteld Abraham54.
Dat vereist namelijk extra configuratie, namelijk $config['pageCache']['enabled'] = true; en meer...

Hieronder zie je hoe het er In totaal komt uit te zien (en ja, ik gebruik ook Xon's redis cache).
Het eerste stuk is de standaard caching van objecten.
Het tweede stuk is specifiek voor het cachen van pagina's die alleen aan gasten worden getoond.
Dat tweede stuk is dus wat niet lekker loopt.

Code: Selecteer alles

$config['cache']['enabled'] = true;
$config['cache']['provider'] = 'SV\RedisCache\Redis';
$config['cache']['sessions'] = true;
$config['cache']['config'] = [
        'host' => '/tmp/redis.sock',
        'port' => 0,
        'persistent' => true,
        'serializer' => 'igbinary',
        'database' => 7,
        'use_lua' => true
        ];

$config['pageCache']['enabled'] = true;
$config['cache']['context']['page']['provider'] = 'Redis';
$config['cache']['context']['page']['config'] = [
        'host' => '/tmp/redis.sock',
        'port' => 0,
        'persistent' => true,
        'serializer' => 'igbinary',
        'database' => 8,
       'use_lua' => true
       ];

gouwepeer
Berichten: 82
Lid geworden op: 14 jan 2017, 20:29
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door gouwepeer » 11 okt 2020, 10:55

Rene2019 schreef:
11 okt 2020, 10:15
Dat tweede stuk is dus wat niet lekker loopt.
En als je jouw code wijzigt in het volgende:

Code: Selecteer alles

$config['cache']['enabled'] = true;
$config['pageCache']['enabled'] = true;
$config['cache']['provider'] = 'SV\RedisCache\Redis';
$config['cache']['sessions'] = true;
$config['cache']['config'] = [
        'host' => '/tmp/redis.sock',
        'port' => 0,
        'persistent' => true,
        'serializer' => 'igbinary',
        'database' => 7,
        'use_lua' => true
        ];
Dus de toevoeging $config['pageCache']['enabled'] = true; direct onder $config['cache']['enabled'] = true; plaatsen.

Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 11 okt 2020, 11:08

Bedankt voor het mee denken, maar dat gaat niet werken.

De pagecache heeft extra variablen nodig:
$config['cache']['context']['page']['provider']
$config['cache']['context']['page']['config']

Als je die niet instelt krijg je foutmeldingen.

Dat is dus anders dan de standaard instellingen:
$config['cache']['provider']
$config['cache']['config']

Het voorbeeld dat ik gaf is echt wel goed. Als je dat instelt dan worden de gasten pagina's netjes gecached.
Het staat ook hier uitgelegd onder het kopje "Guest page caching"
https://xenforo.com/xf2-docs/manual/cache/

Dat het mis gaat met uitloggen heeft een andere oorzaak.

gouwepeer
Berichten: 82
Lid geworden op: 14 jan 2017, 20:29
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door gouwepeer » 11 okt 2020, 11:21

Die pagina heb ik gelezen, maar dat is een globale aanvulling voor meerdere cache instellingen. Hierbij vermoed ik dat deze waarden in het eerste gedeelte aangevuld moet worden in plaats van los eronder.

Abraham54
Berichten: 70
Lid geworden op: 12 aug 2013, 15:33
Contacteer:

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Abraham54 » 11 okt 2020, 16:07

Er hoeft geen guestpage ingesteld te worden, daar Redis enkel de bezoekers in cache opslaat.

Rene2019
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2019, 07:32

Re: Litespeed cache gebruiken?

Bericht door Rene2019 » 11 okt 2020, 18:45

Klopt, je hoeft het niet in te stellen. Maar guest page caching kan dus ook via Redis.
Het levert alleen voordeel op als je een echt drukke site hebt. Dan wordt de hele gast pagina uit cache gehaald.

En wat ik al zei, dat werkt verder ook gewoon, alleen in specifieke gevallen kan het problemen opleveren met uitloggen.

Ik laat het voorlopig maar voor wat het is, zonder guest page caching.

Plaats reactie