Database corrupt?

Technische problemen? Hier kun jij jouw vragen stellen!
Forumregels
Check eerst onze helpsectie (https://www.antagonist.nl/help) voordat je hier een vraag stelt. Voor de meeste vragen hebben we uitgebreide handleidingen met uitleg.
Plaats reactie
Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 19 jun 2022, 14:07

Gisteren draaide mijn website prima, vandaag krijg ik een database fout. Via het control panel ben ik naar phpmyadmin gegaan, maar ook die geeft aan dat de database corrupt is:

Warning in ./libraries/classes/Dbal/DbiMysqli.php#209
mysqli::query(): (HY000/1712): Index mood_config is corrupted

Backtrace

DbiMysqli.php#209: mysqli->query(
string 'SELECT COUNT(*) FROM `deb5470n3_mood1`.`mood_config`',
integer 0,
)
DatabaseInterface.php#219: PhpMyAdmin\Dbal\DbiMysqli->realQuery(
string 'SELECT COUNT(*) FROM `deb5470n3_mood1`.`mood_config`',
,
integer 0,
)
DatabaseInterface.php#1229: PhpMyAdmin\DatabaseInterface->tryQuery(
string 'SELECT COUNT(*) FROM `deb5470n3_mood1`.`mood_config`',
integer 256,
integer 0,
boolean false,
)
Table.php#781: PhpMyAdmin\DatabaseInterface->fetchValue(string 'SELECT COUNT(*) FROM `deb5470n3_mood1`.`mood_config`')
Sql.php#721: PhpMyAdmin\Table->countRecords()
Sql.php#855: PhpMyAdmin\Sql->countQueryResults(
integer 25,
boolean true,
string 'deb5470n3_mood1',
string 'mood_config',
array,
)
Sql.php#1718: PhpMyAdmin\Sql->executeTheQuery(
array,
string 'SELECT * FROM `mood_config` LIMIT 0, 25 ',
boolean true,
string 'deb5470n3_mood1',
string 'mood_config',
NULL,
NULL,
NULL,
)
Sql.php#1609: PhpMyAdmin\Sql->executeQueryAndGetQueryResponse(
array,
boolean true,
string 'deb5470n3_mood1',
string 'mood_config',
NULL,
NULL,
NULL,
NULL,
NULL,
string '',
NULL,
NULL,
string 'SELECT * FROM `mood_config`',
NULL,
)
SqlController.php#211: PhpMyAdmin\Sql->executeQueryAndSendQueryResponse(
array,
boolean true,
string 'deb5470n3_mood1',
string 'mood_config',
NULL,
NULL,
NULL,
NULL,
NULL,
string '',
NULL,
NULL,
string 'SELECT * FROM `mood_config`',
NULL,
)
Routing.php#192: PhpMyAdmin\Controllers\Sql\SqlController->__invoke(
,
array,
)
index.php#43: PhpMyAdmin\Routing::callControllerForRoute(
,
string '/sql',
,
,
)


Betreft https://s219.webhostingserver.nl/ gebruikersnaam deb5470n3

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1413
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Database corrupt?

Bericht door Joris de Leeuw » 20 jun 2022, 09:07

Dat wijst inderdaad op een corrupte tabel.

Het beste kan je in phpMyAdmin de tabel aanvinken en dan op 'repareren'/'repair' drukken.
Daarnaast kan je op analyze drukken om te kijken of er nog andere opvallendheden zijn in phpMyAdmin.

Mocht dat het niet oplossen kan je beste terugkeren in de tijd met Antagonist Backups:
- https://www.antagonist.nl/help/nl/webho ... verypoints

Betreffende de oorzaak is het algemeen lastig te zeggen waarom dit gebeurt. Al zien we dit wel vaker met oudere websites met enorme databases die nog het MyISAM formaat gebruiken. Dit formaat is relatief gevoelig voor corruptie.

Bij InnoDB heb je dit probleem gelukkig niet: https://www.antagonist.nl/blog/2017/08/ ... malisatie/ (de handleiding is voor WordPress, maar het InnoDB verhaal is ook toepasbaar op andere systemen)
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 20 jun 2022, 10:55

Hoi Joris,

Bedankt voor je antwoord, maar ik gebruik al InnoDB en de website is niet oud. Deze draait zo goed als de laatste versie van Moodle.

Ik ga even kijken of ik de boel kan repareren op de manier die jij aangeeft.

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 20 jun 2022, 11:04

Hallo Joris,

Helaas werkt dit niet. Ik krijg deze melding:

Afbeelding

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 20 jun 2022, 12:03

Hoi Joris,

Ook de backup terugzetten werkt niet:

Afbeelding

Ik denk echt dat er iets mis is met jullie server, zou je daar eens naar willen kijken?

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1413
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Database corrupt?

Bericht door Joris de Leeuw » 20 jun 2022, 12:20

Dat wijst er op dat op dat moment mogelijk de database ook al corrupt was. Het beste kan je dan een ouder snapshot pakken. Antagonist Backups zal enkel slagen met terugplaatsen van database als die op dat moment wel correct werkte. Mogelijk zat er al langer corruptie verstopt in je database.

Indien je er niet uitkomt kan je het beste contact opnemen met onze support. Hier kan ik enkel algemene antwoorden geven.

Wat ik nog wel als tip kan geven is de specifieke tabel opnieuw aan te maken. Dat kan je doen als de informatie niet per se kritiek is en/of je forumsysteem automatisch weer de tabel kan vullen.
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 20 jun 2022, 20:31

Forumsysteem? Ik heb geen forumsysteem.

Maar goed, ik zal even kijken of ik nog verder terug in de tijd kan dan. Ik had wel bevestiging dat de website op het backupmoment nog draaide.

Als ik er nu niet uitkom zal ik zeker support bevragen. Ik denk echter echt dat er iets mis is met jullie server, ik ben niet gewend dat websites spontaan voor enkele dagen uitvallen.

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 20 jun 2022, 20:38

Hoi Joris,

Ik heb nu de oudst mogelijke backup proberen terug te zetten, die van 6 dagen geleden. Ik weet 100% zeker dat de website toen correct in de lucht was.

Ook deze backup van de database is niet terug te zetten en resulteert in dezelfde foutmelding als hierboven. Ik heb nu support gemaild, hopelijk kunnen zij eens kijken wat er mis is met die server.

Joris de Leeuw
Antagonist staff
Berichten: 1413
Lid geworden op: 13 feb 2016, 20:15

Re: Database corrupt?

Bericht door Joris de Leeuw » 21 jun 2022, 09:35

Ik heb je mail inmiddels voorbij zien komen.

De oorzaak heb ik daarbij herleid naar daarbij duplicate (dubbele) data in de tabel van je website wat volgens de structuur van je database niet mag.

Dit gedrag ontstaat vaak als een check pas veel later bij een update van je CMS ontstaan zonder dat duplicate data is opgeruimd door je CMS systeem. Dit is dus niet iets van onze kant gezien wij geen invloed hebben hoe je CMS data in de database plaatst, maar wijst dus op een bug vanuit je CMS uit mogelijk ver verleden.

In de mail heb ik toegelicht hoe ik dat voor je heb verholpen en tevens toegelicht wat er nog dient te gebeuren om herhaling voor de toekomst te voorkomen.

Ik raad je aan bij vervolgvragen te reageren op het lopende ticket.
Met vriendelijke groet,

Joris de Leeuw
Antagonist staff

Richardvi
Berichten: 7
Lid geworden op: 29 mar 2008, 17:17

Re: Database corrupt?

Bericht door Richardvi » 21 jun 2022, 10:13

Bedankt, zal ik doen!

Blijft wel raar: ik werk al 15 jaar met Moodle. Dit is net een Moodle die nauwelijks gebruikt wordt, en dan komt er dubbele/corrupte data in een tabel. Ik heb dit nog nooit gezien.

Ik heb ook Moodle's draaien (niet bij Antagonist) met duizenden dagelijkse gebruikers en daar zie ik dit eigenlijk nooit.

Maar goed, zal wel Murphies Law zijn ofzo.

Plaats reactie